Jak zrobić babkę gotowaną?

Filed in Ciasta i wypieki by on 20 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez bab i mazurków, zatem nie będzie zaskoczeniem, jeśli i tym razem podam Wam przepis na babkę. Baba nie jest zwykła, albowiem sposób jej przyrządzenia nieco różni sie od tradycyjnego pieczenia. Ciasto „piecze się” w specjalnej formie przeznaczonej do ciast gotowanych. Jeśli nie posiadasz takowej, możesz z powodzeniem zastąpić ją dwoma garnkami o różnej wielkości. Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 1 ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • sok z ½ cytryny
  • 5 jajek
  • 25 ml wódki
  1. Na początku oddziel żółtka od białek i odstaw miseczki na bok. Roztop na parze kostkę margaryny, a następnie odłóż ją do wystudzenia.

  2. Kiedy margaryna nieco ostygnie dodaj do niej cukier puder i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  3. Do margaryny dodawaj po jednym żółtku ciągle wszystko mieszając. Całość powinna nabrać jasnego koloru.

  4. Kiedy żółtka zostaną dokładnie wymieszane dodaj do nich przesianą przez sito mąkę ziemniaczana i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

  5. Nie przerywając miksowania dodaj do ciasta wódkę i sok z cytryny.

  6. Białka ubij na sztywną piane i dodaj do przygotowanej masy. Całość bardzo delikatnie mieszaj, do momentu uzyskania jednolitego ciasta.

  7. Przełóż wszystko do specjalnej formy przeznaczonej do gotowania ciast i zamknij. Jeśli nie masz takiej formy użyj mniejszego garnka wysmarowanego margaryną, a następnie wstaw go do większego garnka wypełnionego wodą i przykryj wszystko pokrywką. Ciasto należy gotować około 70 minut licząc czas od momentu zagotowania sie wody.

 

Popularny frazy:

  • babka gotowana bez formy
  • jak zrobić babkę gotowaną
  • w czym gotować babke gdy nie ma formy do gotowania
 

Podobne:

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.