Jak upiec keks?

Filed in Ciasta i wypieki by on 15 czerwca 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Keks jest ciastem, które bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom bakalii. Ta niewiarygodnie słodka mieszanka owoców suszonych i kandyzowanych oraz orzechów i migdałów wprawi w zachwyt niejednego łasucha. Jeśli zatem masz ochotę na bakaliowe szaleństwo, nie zwlekaj i upiecz keks! Do przyrządzenia ciasta będziesz potrzebować:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 ¼ kostki masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g owoców kandyzowanych
  1. Jeśli chcesz aby w twoim cieście były rodzynki przed ich dodaniem namocz je w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Po około 25 minutach dokładnie je odsącz.

  2. Migdały należy sparzyć i obrać ze skórek, a następnie posiekać. Pamiętaj jednak, że w keksie główną rolę odgrywają bakalie, zatem nie możesz ich siekać bardzo drobno.

  3. Owoce kandyzowane oraz suszone przepłucz ciepłą wodą i odsącz. Duże morele i śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

  4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski i ucieraj z cukrem tak długo, aż masa stanie się delikatna i puszysta.

  5. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do żółtek z cukrem i ostrożnie połącz ze sobą w jednolity krem.

  6. Na koniec dodaj odrobinę sody oczyszczonej i delikatnie wymieszaj.

  7. Bakalie oraz suszone i kandyzowane owoce wymieszaj z przesianą mąką i dodaj do masy z jajek. Całość mieszaj delikatnie, aczkolwiek bardzo dokładnie do chwili aż wszystkie składniki połączą się w gładką bakaliową masę.

  8. Formę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj tłuszczem a następnie delikatnie oprósz bułką tartą.

  9. Do tak przygotowanej blachy włóż bakaliowe ciasto i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

  10. Upieczone ciasto należy wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

 

Popularny frazy:

  • jak upiec keks
 

Podobne:

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.