Jak zrobić cielęce medaliony?

Filed in Dania główne by on 24 czerwca 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Znakomita potrawa z delikatnej i kruchej cielęciny może stać się Twoim popisowym daniem. Zaproszeni goście będą zachwyceni nie tylko jej wspaniałym, wyszukanym smakiem, ale również sposobem i kompozycją podania. Potrawę możesz zaserwować na przykład podczas przyjęcia komunijnego Twojego dziecka lub jako danie podczas niedzielnego obiadu. Do przygotowania medalionów z cielęciny będziesz potrzebować:

  • 600 g mięsa udźca cielęcego
  • 200 g pieczarek
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 2 jajka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 opakowanie ryżu preparowanego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz biały
  • sól
  1. Pieczarki opłucz w zimnej wodzie, osusz i pokrój w plasterki.

  2. Cielęcinę opłucz, a następnie pokrój na grubsze plastry. W każdym plastrze mięsa zrób niedużą kieszonkę, do której włóż po dwa plasterki pokrojonych pieczarek.

  3. Każdy kawałek mięsa owiń ciasno grubą nitką.

  4. Nadziewane mięso obtocz w roztrzepanym wcześniej jajku, a następnie w usypanym na talerzu ryżu preparowanym.

  5. Cielęcinę smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażaj obustronnie do momentu aż medaliony pięknie się zrumienią. Gotowe mięso przełóż na półmisek i przykryj pokrywką, aby potrawa pozostała ciepła.

  6. Na tłuszcz, który został po smażeniu mięsa wrzuć resztę pieczarek i duś tak długo, aż zawarta w nich woda całkowicie odparuje.

  7. Grzyby oprósz przyprawami, dodaj śmietanę i zagotuj całość.

  8. Medaliony cielęce należy podawać posypane natką pietruszki i oblane sosem pieczarkowym.

 

Popularny frazy:

  • co zrobic z cieleciny
  • jak przyrządzić cielęcine
  • jak zrobic cielęcinę
  • medaliony z cielęciny
  • jak się robi medaliony
  • medaliony potrawa
 

Podobne:

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.