Jak zrobić grzanki – świetny dodatek do zup i sałatek?

Filed in Przekąski by on 20 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (9 votes cast)

Grzanki stanowią idealne uzupełnienie gorących zup i warzywnych sałatek. Główną zaleta jest prostota ich wykonania. Pokażę wam zatem jak wykonać ten chrupiący przysmak, który zmieni oblicze przygotowywanych posiłków. Produkty potrzebne do wykonania aromatycznych grzanek:

  • chleb
  • masło prawdziwe
  • czosnek w proszku
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • sól

  1. Do przyrządzenia grzanek najlepiej nadaje się czerstwy chleb. W zależności od upodobań może to być chleb pszenny, żytni lub razowy. Ty wybierasz jakiego rodzaju grzanki pragniesz dodawać do posiłków. Ważną rzeczą jest to, aby był to chleb krojony. Jeśli posiadasz cały chleb musisz pokroić go na mniejsze kromki. Świeży chleb nie nadaje się do wykonania grzanek, zatem jeżeli posiadasz takowy pozostaw go na całą noc do wyschnięcia.

  2. Grzanki należy robić w piekarniku, ale zanim do tego przejdziemy, nagrzej go do temperatury 250 °C.

  3. Do jednego pojemnika przesyp wszystkie przyprawy które zamierzasz wykorzystać. Ich ilość zależy od ilości czerstwego chleba z którego przygotujesz grzanki.

  4. Jeśli nie lubisz skórek od chleba możesz je odkroić. Ja osobiście uważam, że to właśnie z nich wychodzą najsmaczniejsze grzanki. Każdą kromkę chleba pokrój tak, aby powstały nieduże kostki sześcienne o krawędzi około 1 cm. Oczywiście możesz pokroić je na mniejsze lub większe kawałki, w zależności od tego które z nich będą Ci bardziej smakować.

  5. Roztop pół kostki masła w niedużym rondelku, a następnie dodaj do niego wszystkie przygotowane wcześniej przyprawy. Dopilnuj aby masło sie nie przypaliło. Możesz również zamiast masła użyć  oliwy z oliwek, która nada grzankom nieco innego aromatu. Oliwę z oliwek również należy podgrzać w rondelku i dodać do niej przyprawy.

  6. Wrzuć pokrojone kawałki chleba do przygotowanego wcześniej masła z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Dopilnuj aby każda grzanka została nasączona przyprawionym tłuszczem.

  7. Na blachę połóż papier do pieczenia, a następnie umieść na nim kosteczki chleba. W zależności od upodobań możesz raz jeszcze posypać wszystko przyprawami.

  8. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając ich stan. Grzanki powinny być suche i chrupiące.

  9. Po wyjęciu blachy połóż grzanki w miejscu, w którym będą mogły ostygnąć. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

Jak zrobić grzanki - świetny dodatek do zup i sałatek? , 3.8 out of 5 based on 9 ratings

Popularny frazy:

  • jak zrobić grzanki
  • grzanki z chleba
  • grzanki do zupy
  • jak zrobić grzanki do zupy
  • jak zrobić grzanki do sałatki
  • jak zrobić grzanki z chleba
 

Podobne:

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.